Expertii Consiliului Superior al Sanatatii (Belgia) recomanda evitarea consumului excesiv al uleiului de palmier pentru a preveni problemele de sanatate. Este vorba, de fapt, despre un ulei bogat in acizi grasi saturati. Acestia augmenteaza riscul maladiilor cardiovasculare, ca si crestere a LDL – colesterol rau. Este foarte important, asadar, sa limitam consumul de acizi grasi saturati. Nu este intotdeauna facil sa studiem cu atentie etichetele pentru a determina cu precizie componenta unui produs.
Uleiul de palmier se ascunde frecvent sub termenul generic ulei vegetal. Veti beneficia de o informare mai ampla incepand cu anul 2014, moment in care va intra in vigoare noua legislatie care incumba fabricantilor indicarea clara a tipului de ulei utilizat in produsele respective.
Consumati cu moderatie produsele urmatoare, care sunt bogate in ulei de palmier: produse de patiserie, produse alimentare semipreparate, pizza, biscuiti, batoane de ciocolata, unele pateuri tartinabile si margarina.
Limitati de asemenea consumul unor produse lactate ca untul si smantana. Pentru a gati, folositi alte tipuri de uleiuri vegetale care contin acizi grasi nesaturati, precum: uleiul de masline, de arahid, porumb, floarea-soarelui, soia, produs din seminte de rapita, nuci, susan si altele.
Sursa: Test Achats – editia decembrie 2013/ianuarie 2014
InfoCons – InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.