Referitor la informațiile apărute în spațiul public privind evoluția focarelor de PPA în Bulgaria, Autoritatea Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) precizează că, potrivit studiilor și cercetărilor de specialitate, virusul pestei porcine africane (PPA) se poate transmite prin intermediul mai multor vectori, printre care menționăm:
Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
– prin contactul direct al porcului mistreț bolnav, care este rezervorul natural de virus, cu un porc domestic;
– prin contactul direct al porcului domestic infectat cu un alt porc domestic;
– prin hrănirea porcilor cu produse din carne provenite de la animale bolnave;
– prin intermediul altor animale sălbatice purtătoare ale virusului PPA (ex. șacali, vulpi, păsări necrofage);
– prin intermediul mijloacelor de transport contaminate;
– prin trasportul virusului pe îmbrăcăminte și încălțăminte;
– prin intermediul insectelor hematofage;
– prin intermediul furajelor contaminate.
Safety Gate: Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase
Aducem la cunoștința opiniei publice că serviciile veterinare din România colaborează îndeaproape cu autoritățile competente din Bulgaria încă de la apariția primelor focare de PPA. De asemenea, menționăm că ANSVSA cooperează în permanență cu entitățile omoloage din toate statele membre ale Uniunii Europene pentru combaterea bolilor transfrontaliere, așa cum este și cazul pestei porcine africane, sub atenta monitorizare a Comisiei Europene, organismul care coordonează toate acțiunile specifice de combatere la nivel comunitar.
Reamintim că primul focar de PPA în Bulgaria a fost descoperit anul trecut într-o regiune aflată la aproximativ 200 de km de granița cu România.
Sursa: ANSVSA
– Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!