Aditivi alimentari sintetici, cu rol de îndulcitori. Sunt de circa 30-50 de ori mai dulci decât zahărul, comparând cantităţi egale din cele două substanţe. Acidul ciclamic şi sărurile sale de sodiu şi de calciu sunt compuşi chimici a căror capacitate de îndulcire este relativ slabă, comparativ cu alţi îndulcitori sintetici. De aceea, ei au fost folosiţi, în general, în combinaţie cu zaharina în proporţie de 10:1, obţinându-se astfel şi un gust mai apropiat de al zahărului şi o mai mare capacitate de îndulcire. Ciclamaţii sunt stabili la temperaturi înalte, nu conţin calorii şi nu sunt cariogeni. Ei se utilizează în băuturi aromate alcoolice sau nealcoolice şi în preparate dietetice din legume şi fructe. în produse de cofetărie fără adaos de zahăr, pe bază de cacao, fructe sau amidon în produse fine de panificaţie şi în produse dietetice din fructe conservate, în gemuri, jeleuri şi marmelade, cât şi în guma de mestecat.
Cantitate max zilnica permisa/corp: 7mg/kg corp
Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică maximă admisă este de numai 7mg/kg corp.
Doza de încorporare în alimente: 250-2500 mg/kg
Descriere doza de încorporare în alimente: Se utilizeaza în cantitati cuprinse intre 250 mg/l si 1500 mg/kg. Dropsurile pentru împrospătarea respiraţiei pot conţine până la 2500 mg/kg.
Efecte secundare: Nespecificat
Contraindicatii:DA
Descriere contraindicatii: Studii privind toxicitatea şi eventualele efecte secundare s-au desfăşurat şi se desfăşoară în continuare, deoarece datele obţinute nu au părut concludente. Totuşi, pe baza acestora, doza zilnică s-a redus mereu, pentru a se evita la om efectele observate la animalele de laborator (tumori maligne şi benigne cu localizări diverse şi atrofii testiculare).
Utilizabil pentru copii: NU
Descriere utilizare copii: Acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.
ciclamati
« Înapoi la index