Aditiv alimentar cu funcţii de agent de aglomerare, agent de legare, stabilizator, emulgator, substanţă-suport pentru alţi aditivi şi îndulcitor.Este un poliol obţinut din lactoză, care se extrage din zer. La aceeaşi cantitate, lactitolul are 40% din dulceaţa zahărului şi 60% din caloriile acestuia.Datorită solubilităţii şi stabilităţii la temperaturi ridicate, acest îndulcitor se foloseşte cu succes în produse tratate termic, mai ales în cele coapte. Astfel, se poate utiliza în cantităţile prevăzute de reţete în produse de coferărie, patiserie, brutărie, în produse din fructe conservate, în deserturi diverse pe bază de cacao, grăsimi, lapte, fructe, amidon, în cereale pentru micul dejun, în produse dietetice şi suplimente alimentare etc. Lactitolul se metabolizează în totalitate, având şi un efect benefic asupra tubului digestiv, în special asupra colonului.
Cantitate max zilnica permisa/corp: Doza zilnică nu este limitată.
Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică nu este limitată.
Doza de încorporare în alimente: Nespecificat
Descriere doza de încorporare în alimente: Se adauga in cantitatile prevazute de retete.
Efecte secundare: NU
Descriere efecte secundare: Nu s-au semnalat efecte secundare la cantităţile folosite în alimente.Bacteriile din cavitatea bucală nu îl pot descompune, astfel că lactitolul nu afectează dantura.
Contraindicatii:DA
Descriere contraindicatii: Fiind un poliol, este obligatorie inscripţionarea pe produsele ce conţin lactitol că “poate avea efect laxativ”, deoarece acesta este efectul consumului de cantităţi mari.
Utilizabil pentru copii: NU
Descriere utilizare copii: Acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.
Lactitol
« Înapoi la index