84% dintre cetățenii europeni nu vor trecerea la ora de iarnă

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. 84% dintre cetățenii europeni nu vor trecerea la ora de iarnă

Comisia Europeană a publicat rezultatele preliminare ale consultării publice referitoare la schimbarea orei în Europa.

În cadrul acestei consultări online, care s-a desfășurat în perioada 4 iulie-16 august 2018, au fost primite 4,6 milioane de răspunsuri din toate cele 28 de state membre, cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul unei consultări publice a Comisiei. Potrivit rezultatelor preliminare, 84% dintre respondenți sunt în favoarea renunțării la schimbarea orei de două ori pe an.

Citește și:

Comisia prezintă o serie de măsuri suplimentare de ajutor pentru fermieri

De asemenea, rezultatele preliminare arată că peste trei sferturi (76 %) dintre respondenți consideră că schimbarea orei de două ori pe an este o experiență `foarte negativă` sau `negativă`. Printre motivele pentru care respondenții doresc renunțarea la schimbarea orei se află considerații legate de impacturile negative asupra sănătății, de creșterea numărului accidentelor rutiere și de lipsa economiilor de energie.

Președintele Comisiei Europene, dl Juncker, a pus chestiunea orei de vară pe agenda politică în spiritul angajamentului său de a interveni amplu în probleme ample, lăsând statele membre să ia decizii în problemele pentru care nivelul lor de intervenție este cel mai adecvat. Consultarea publică referitoare la sistemele de schimbare a orei a fost organizată de Comisia Europeană ca parte a evaluării pe care o desfășoară în privința actualului sistem de schimbare a orei în Europa. De asemenea, consultarea a urmat adoptării de către Parlamentul European a unei rezoluții în februarie 2018, precum și solicitărilor statelor membre.

Citește și:

Știați că… Ce se poate construi fără autorizație de construcție

Etapele următoare

Rezultatele finale ale consultării publice vor fi publicate în săptămânile următoare. Comisia va elabora o propunere adresată Parlamentului European și Consiliului, în vederea modificării sistemului actual de schimbare a orei.

Context

În perioada 4 iulie-16 august 2018, Comisia Europeană a organizat o consultare publică menită a contribui la evaluarea actualului sistem de schimbare a orei în Europa. Consultarea a constat într-un sondaj online pentru colectarea opiniilor europenilor, mai ales referitoare la experiența lor generală legată de schimbarea orei, sau a preferințelor lor în privința opțiunilor principale (și anume, menținerea sistemului actual, fără nicio schimbare, sau eliminarea lui în întreaga UE). Consultările publice sunt unul dintre instrumentele pe care le utilizează Comisia în scopul evaluării politicilor, pe lângă alte elemente, cum ar fi studiile științifice. Alte consultări remarcabile din trecut au vizat legislația referitoare la păsări și la habitate (peste 550 000 de răspunsuri) și modernizarea politicii agricole comune (peste 322 000 de răspunsuri).

Citește și:

Comisia Europeană lansează concursul anual de traduceri care se adresează școlilor

Majoritatea statelor membre au o tradiție îndelungată în ceea ce privește sistemele de schimbare a orei, multe dintre acestea datând din perioada îndepărtată a Primului Război Mondial și a celui de-al Doilea Război Mondial sau din perioada crizei petrolului din anii 1970. Din anii 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat acte legislative prin care toate statele membre s-au pus de acord să-și coordoneze modalitățile de schimbare a orei, renunțând la sistemele naționale divergente. Din 1996, toți europenii își mută ceasurile cu o oră înainte în ultima duminică din martie și cu o oră înapoi în ultima duminică din octombrie. Scopul normelor UE nu a fost armonizarea regimului orar în UE, ci rezolvarea problemelor generate, în special în sectorul transporturilor și în cel al logisticii, de aplicarea necoordonată a schimbărilor orei de-a lungul anului.

În paralel cu sistemul orei de vară în Uniunea Europeană, statele membre au trei zone de fus orar sau ore standard. Decizia privind ora standard ține de competența națională.

ANEXĂ

Toate rezultatele sunt preliminare și pot face obiectul unor modificări.

Rata participării în fiecare stat membru (ca procentaj din populația națională):

Germania

3,79 %

Austria

2,94 %

Luxemburg

1,78 %

Finlanda

0,96 %

Estonia

0,94 %

Cipru

0,88 %

Slovenia

0,73 %

Slovacia

0,60 %

Republica Cehă

0,59 %

Franța

0,59 %

Belgia

0,55 %

Croația

0,52 %

Suedia

0,48 %

Letonia

0,39 %

Polonia

0,34 %

Grecia

0,34 %

Lituania

0,34 %

Portugalia

0,33 %

Malta

0,25 %

Irlanda

0,24 %

Ungaria

0,21 %

Spania

0,19 %

Bulgaria

0,18 %

Țările de Jos

0,16 %

Danemarca

0,11 %

Italia

0,04 %

România

0,04 %

Regatul Unit

0,02 %

Pe care dintre următoarele alternative le-ați susține?

Image 1

Care este experiența dumneavoastră generală în legătură cu schimbarea orei?

Image 2

Sursa: Europa.eu

Citește și:

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal