InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu cu privire la produsele tip Înghețată.

În cadrul studiului au fost analizate 39 de produse, ce au următorii producători sau distribuitori: ELION IMPORT EXPORT S.R.L., Froneri Ice Cream Romania S.R.L., MARESI FOODBROKER, Metro Cash & Carry Romania S.R.L., METRO Cash&Carry Romania S.R.L., Nestle Romania S.R.L., S.C. ALPIN 57 LUX S.R.L., S.C. Auchan Romania S.A., S.C. Macromex S.R.L., SC Auchan Romania SA, Serpico Trading S.R.L., Unilever Distribution S.R.L., Unilever South Central Europe S.A.. Dintre produsele pentru care a fost menționată doar țara În care au fost produse, s-au remarcat produse fabricate În Franța, Italia, Polonia și România.

Ca urmare a realizării acestui studiu a reieșit faptul că, În ceea ce privește numărul de E-uri, acesta variază Între 3 și 11 E-uri.

  • 2% din produsele analizate au În conţinut 3 E-uri;
  • 13% din produsele analizate au În conţinut 4 E-uri;
  • 8% din produsele analizate au În conţinut 5 E-uri;
  • 29% din produsele analizate au În conţinut 6 E-uri;
  • 16% din produsele analizate au În conţinut 7 E-uri;
  • 13% din produsele analizate au În conţinut 8 E-uri;
  • 16% din produsele analizate au În conţinut 9 E-uri;
  • 3% din produsele analizate au in continut 11 E-uri.

Aditivii identificați În produsele studiate sunt: E100, E120, E120e, E141, E150, E150b, E150d, E160a, E160b, E162, E163, E202, E221, E322, E330, E331, E341, E401, E407, E407a, E410, E412, E415, E440, E442, E450, E466, E471, E476, E477, E500, E503, E504, E553a, E1422, E1520.


Verifică Înghețata pe care o cumperi!

Aplicația InfoCons Scanează Codul de Bare pentru telefoanele cu ANDROID cat si pentru cele cu IOS.

Poti cumpara produsele dorite din magazinele clasice sau magazinele online, dar trebuie sa fii atent la ofertele prezentate si mai ales trebuie sa-ti cunosti drepturile! Examineaza cu atentie ofertele comerciantilor, analizeaza „chilipirurile” oferite pe site-uri. 

Infocons este alaturi de consumatori prin alegerea produselor si serviciillor in cunostinta de cauza accesand aplicatia ce se descarca gratuit

Descarca aplicatia InfoCons pentru telefoane mobile si verifica etichetele produselor inaintea de a cumpara:

banner-appstorebanner-google-play

Printr-o simpla scanare a codului de bare a produsului dorit puteti obtine informatii care va pot ajuta la alegerea produsului, aplicatie in care regasiti informatii a peste 16.000 de produse incepand de la produse alimentare, cosmetice, curatenie pana la produse electronice si electrocasnice.


Toate produsele ce fac prezentul studiu au specificat pe etichetă tipurile de alergeni ce se pot găsi În produs, acestea fiind: arahide, alte fructe cu coajă lemnoasă, nuci, ou, lactoză, lapte, soia sau gluten.

Toate produsele ce fac prezentul studiu au menționat pe etichetă cantitatea, aceasta fiind specificată În grame, cu valori cuprinse Între 51 – 2000 g/produs. Volumul recipientului/produsului cuprinde valori Între 123 – 5000 ml/produs.

Valorile nutritionale sunt menționate pe etichetă În cazul a 100% din produsele analizate: valoare energetica este cuprinsă Între 82 – 264 kcal/100g.

În ceea ce privește conținutul de glucide, produsele au În componență Între 12.8 – 34.1 g/100g, iar zaharurile au o valoare cuprinsă Între 3.8 – 29.8 g/100g. Totodată, conținutul de grasimi variază Între mai puțin de 0.5 și 20.1 g/100g


 

Înghețata este un amestec de lapte sau frișcă, zahăr și cacao, vanilie sau fructe. Asta În cazul fericit În care lista nu este continuată de numeroși conservanți, stabilizatori sau arome care mai de care mai diverse.

Așadar, Înghețata – mai ales dacă este una cremoasă și făcută cu ingrediente de calitate – este o sursă de multe calorii. Astfel, 100 g de Înghețată (aproximativ 2 cupe) poate ajunge și la 300 de Calorii.

Așa cum precizam mai sus, ca să fie cremoasă, Înghețata are nevoie de frișcă sau lapte integral, ceea ce Înseamnă grăsimi saturate. Grăsimile ar trebui să reprezinte maxim 30% din numărul de calorii necesare pe zi. Iar grăsimile saturate ar trebui reduse sub 10%.

Asta deoarece grăsimile saturate cresc riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral şi sunt un factor de risc pentru cancerele de colon şi sân.

De asemenea, conținutul mare de grăsimi saturate Îngreunează digestia, ceea ce poate duce la balonare. 

Pe lângă grăsimi, Înghețata conține zahăr, care nu este altceva decât un hoț de nutrienți. El favorizează depunerea grăsimii pe abdomen, apariția cariilor și creșterea trigliceridelor.

O altă componentă „de bază” a Înghețatei o reprezintă aditivii. Folosirea generalizată de aditivi afectează aroma şi gustul Înghețatei. Potențarea aromelor atrage de multe ori după sine o dependență de gust. Mai mult, aceste arome ne pot schimba preferințele alimentare, astfel Încât nu mai reușim să recunoaștem produsele naturale și de calitate.

Recomandarea mea este să vă preparați propria Înghețată acasă, din fructe și iaurt.

Iulia Busuioc

Content Manager Clinica de Nutriție KiloStop


Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor și serviciilor comercializate pe piața românească, derulat de InfoCons În cadrul consorțiului I.C.R.T. – International Consumer Research & Testing pentru produse și servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetățeanului consumator să fie facută În cunoștință de cauză. Studiul a fost realizat În perioada Iulie-August 2017, pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip Îngheţată existente pe piața românească. Pentru a vizualiza rezultatele complete ale studiului, accesați tabelul aici.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal