Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

Obținerea unui permis de conducere în UE

  • Pensii Private InfoCons
  • Abonare la newsletter
  • Superconsumatorul
  • Romania 1918 - 2018
  • Marca Încrederii
  • Află cât costă produsele de bază în orașul tău!
  • Telefonul Consumatorilor
  • Publicația InfoCons

Pentru a obține un permis de conducere în UE trebuie:

Reședința obișnuită

Puteți solicita un permis doar în țara în care locuiți în mod normal sau în cea mai mare parte a timpului. Ca regulă generală, aceasta este țara în care petreceți cel puțin 185 de zile calendaristice pe an, din motive personale sau profesionale.

Dacă aveți legături personale/profesionale în 2 sau mai multe țări din UE, reședința normală este locul unde aveți legăturile personale (atâta timp cât mergeți acolo periodic). Nu trebuie să îndepliniți această ultimă condiție dacă locuiți într-o țară din UE pentru a desfășura o activitate pe o perioadă determinată.

Dacă vă mutați în străinătate pentru a merge la colegiu sau universitate, reședința obișnuită nu se schimbă. Totuși, puteți solicita un permis în țara în care vă aflați, dacă dovediți că studiați acolo de cel puțin 6 luni.

Cerințe cu privire la vârstă

Pentru a obține un permis de conducere, trebuie să îndepliniți următoarele cerințe cu privire la vârsta minimă. Totuși, în unele țări din UE, vârsta poate fi mai mare sau mai mică și pot exista unele cerințe suplimentare. Nu existe limită maximă de vârstă pentru deținerea unui permis de conducere. Acesta rămâne valabil atâta timp cât, din punct de vedere medical, sunteți apt să conduceți.

VârstăTip de permis
16

Mopede, categoria AM

Motociclete ușoare, categoria A1

Cvadricicluri, categoria B1

18

Motociclete standard, categoria A2

În general, pentru a obține un permis categoria A2, trebuie să fi condus cel puțin 2 ani o motocicletă din categoria A1. Altfel, puteți obține direct permisul în momentul în care împliniți o vârstă minimă superioară, de regulă 24 de ani.

Mașini, categoria B, BE

Vehicule de mărime medie, categoria C1, C1E

20

Motociclete grele, categoria A

În general, pentru a obține un permis categoria A, aveți nevoie de cel puțin 2 ani de experiență la categoria A2. Altfel, puteți obține direct permisul în momentul în care împliniți o vârstă minimă superioară, de regulă 24 de ani.

21

Vehicule mari, categoria C, CE

Microbuze, categoria D1, D1E

24

Autobuze, categoria D, DE

 

 

Criterii medicale minime

Înainte de a vă elibera permisul de conducere, autoritățile trebuie să verifice dacă, din punct de vedere medical, sunteți apt să conduceți. De asemenea, ar putea fi nevoie să efectuați un control medical ori de câte ori vă reînnoiți permisul de conducere sau după ce împliniți o anumită vârstă. În cazul șoferilor de camion sau de autobuz, controalele medicale se efectuează o dată la 5 ani.

Examenul auto și examinatorii

Nu există norme europene privind formarea conducătorilor auto, școlile de șoferi sau instructorii auto. Totuși, există standarde europene minime în ceea ce privește:

  • examenul auto – trebuie să reușiți atât examenul practic (traseul), cât și pe cel teoretic (sala)
  • examinatorii auto – trebuie să finalizeze un program inițial de formare, apoi să urmeze regulat cursuri de formare și sesiuni de asigurare a calității.

Dacă îndepliniți toate cerințele vi se va elibera un permis UE de conducere în format standard – de mărimea unui card de credit, din plastic, cu fotografie și elemente speciale de securitate, disponibil în toate țările din UE începând din 2013.

Aflați mai multe despre modelele de permise de conducere eliberate înainte de 2013, care sunt încă valabile: cum arată, cu ce elemente de securitate sunt prevăzute, ce drepturi și categorii de vehicule le sunt asociate.

 

 

Sursa europa.eu

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram