Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

Căsătoria

  • Pensii Private InfoCons
  • Abonare la newsletter
  • Superconsumatorul
  • Romania 1918 - 2018
  • Marca Încrederii
  • Află cât costă produsele de bază în orașul tău!
  • Telefonul Consumatorilor
  • Publicația InfoCons

Căsătoria civilă este recunoscută în toate țările din UE

 

În cazul diverselor tipuri de parteneriat - uniune civilă, parteneriat înregistrat sau concubinaj - se aplică norme diferite de cele care reglementează căsătoria.

 

În materie de căsătorie, normele naționale și aspectele practice diferă de la o țară la alta, mai ales în ceea ce privește:

  • drepturile și obligațiile cuplurilor căsătorite: de exemplu, cu privire la proprietate, atribuțiile părinților, numele de familie după căsătorie.
  • relația dintre căsătoria civilă și cea religioasă: în unele țări, cununia religioasă este considerată ca fiind echivalentă cu cea civilă, în altele nu. Dacă v-ați căsătorit religios (nu și civil) și vă mutați în altă țară, este important să verificați ce consecințe poate avea acest lucru asupra stării dumneavoastră civile.
  • posibilitatea căsătoriei între persoane de același sex. Tările din UE care recunosc acest drept sunt: Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit (cu excepția Irlandei de Nord), Spania, Suedia și Țările de Jos.

 

Căsătoriile transfrontaliere în UE

  • Ce trebuie să faceți înainte de nuntă

Aflați care este țara a cărei legislație reglementează căsătoria și regimul proprietății matrimoniale în cazul dumneavoastră. Acest lucru va avea consecințe importante asupra drepturilor și obligațiilor care vă revin ca soț/ soție.

Dacă nu vă căsătoriți în țara în care locuiți, ci în altă țară din UE, contactați autoritățile din ambele țări pentru a afla ce formalități trebuie să îndepliniți astfel încât căsătoria să fie recunoscută în ambele țări. Ar putea fi vorba, printre altele, de cerințele de înregistrare sau publicare.

 

  • Ce trebuie să faceți după nuntă

Căsătoriile încheiate într-un stat membru al UE sunt recunoscute în toate celelalte țări. Fac excepție căsătoriile între parteneri de același sex.

Dacă vă căsătoriți într-o țară din UE care nu este țara dumneavoastră de origine, se recomandă să vă înregistrați căsătoria la oficiul consular al țării de origine.

 

Sursă: Europa.eu

 

 

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram