Rețetă cozonaci de sărbători: 30% zahăr, 4% umplutură și 9 E-uri!

Sărbătorile vin și mireasma mâncărurilor și deserturilor gătite în casă de către gospodine ne învăluie simțurile. Magazinele și producătorii proprii țin concurență și fac fel și fel de oferte pentru consumatori.

InfoCons a realizat un studiu despre cozonaci, analizând 20 de produse de la diverși producători și distribuitori aceștia fiind: Auchan România, Lidl, Cora, Carrefour, Boromir, Vel Pitar, Grew SRL și Bauli.

Denumirile produselor sunt:

1- Cozonac cu cremă de lapte (Boromir)

2- Cozonac cu cremă de lapte și chipsuri de ciocolată (Boromir)

3- Cozonac cu arahide și unt (Boromir)

4- Cozonac cu cremă de nuci și cireșe (Boromir)

5- Cozonac cu cremă de caramel (Boromir)

6- Cozonac cu cremă de nucă și stafide (Boromir)

7- Cozonac cu cremă de cacao și rahat (Boromir)

8- Produs de patiserie cu dospire naturală (Bauli)

9- Produs de panificație (Auchan)

10 – Produs de panificație (Auchan)

11 – Cozonac cu nucă, stafide și cacao (Cora)

12 – Cozonac de post (Vel Pitar)

13 – Cozonac Royal Chocolate (Boromir)

14 – Cozonac cu nuca și vișine (Grew)

15 – Cozonac cu nucă stafide și cacao (Grew)

16 – Cozonac cu nucă, stafide și rahat (Grew)

17 – Cozonac italian umplut cu cremă cu fistic, glazurat cu
ciocolată amăruie (Lidl)

18 – Cozonac cu nucă, rahat și stafide (Lidl)

19 – Cozonac cu nucă și cacao (Vel Pitar)

20 – Cozonac cu stafide, nuci și portocale confiate (Boromir)

Dupa denumirea acestora, si din studiul efectuat, putem spune ca umplutura lor variaza intre 3.8% si 40%! Diferenta este foarte mare, avand in vedere ca un cozonac are in medie intre 500g si 1kg.

Click aici pentru a vedea tabelul cu numele cozonacilor si valorile fiecaruia de umplutura.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari, cantitatea acestora variază între 0 și 9 E-uri.

75% dintre produse a avut in compozitia lor aditiviul alimentar E471, care este un aditiv alimentar sigur, cu rol de agenţi de îngroşare, emulgatori, stabilizatori, agenţi de aglomerare şi antispumanţi.

35% dintre produse au avut ca si ingredient E202. Acest aditiv alimentar se mai numește și `sorbat de potasiu`. Doza zilnică admisă pentru consumul uman cumulat de acid sorbic şi sărurile sale de potasiu şi calciu este de până la 25 mg/kg corp, doză la care nu au fost semnalate efecte secundare.

Unele persoane pot prezența reacții alergice la consumul acestuia și NU este permis folosirea sa în produse pentru sugari şi copii mici.

Click aici pentru a vedea tabelul cu produsele și denumirile E-urilor din compoziția lor.

Valoarea energetică găsită în produse variază între 298 și 414.6 kcal/100g.

Din punct de vedere al proteinelor, cantitatea cea mai mică este de 5.8g/100g iar cantitatea cea mai mare este de 12.3g/100g.

Click aici pentru a vedea tabelul cu produsele și valorile de kcalorii și proteine.

Zahărul este și el prezent în compoziție, cu valori începând de la:

1 – 18g zaharuri (din glucide)/100 cantitatea cea mai mică

2 – 30.2g zaharuri (din glucide)/100 gr cantitatea cea mai mare, ceea ce înseamnă că 30% din compoziția unui cozonac poate fi doar zahăr.

30.2g de zahăr înseamnă aproape 8 lingurițe de zahăr.

Pentru prevenirea diabetului și a obezității, organizația Mondială a Sănătății recomandă ca zahărul să nu depășească 10% din cantitatea totală de calorii consumate de către o persoană pe zi (aproximativ 50 g pentru o dietă de 2.000 kcal).

Cantitatea de sare (sodiu)g/100g găsită în produse variază între 0.1g și 0.8g/100g.

Click aici pentru a vedea produsele și valorile exacte ale fiecăruia de zaharuri și sare.

`Ideal ar fi să ne cumpărăm ingredientele și să ne facem cozonacii acasă, dar, dacă totuși nu avem timp, ar fi bine să citim măcar eticheta, pentru a ști ce cumpărăm și a face alegerea cea mai potrivită.
Este foarte important să citim eticheta înainte să cumpărăm și, dacă nu înțelegem ce scrie pe etichetă, să îl lăsăm și să căutăm alt cozonac, pe a cărui etichetă înțelegem ce scrie. Avem foarte multe sortimente în magazine, așa că sigur o să găsim un cozonac pe care să-l cumpărăm. De asemenea, trebuie să citim și termenul de valabilitate, ca nu cumva să ajungem să ne îmbolnăvim în prag de sărbători. Trebuie să fim mai conștienți de ceea ce consumăm, să alegem și noi, nu să îi lăsăm pe alții să aleagă în locul nostru.Ceea ce este gustos nu este întotdeauna și sănătos! Să fim consumatori cu o9atitudine.`- Sorin Mierlea, Președintele InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal