Produse tip mezel cu pana la 50 de g grasimi din care 20 g acizi grasi saturati per 100 g de produs !!!!

Conform studiilor realizate de InfoCons pe diferite produse de tip mezel, precum:

Bacon ;

Cabanos;

– Kaizer;

Crenvursti;

– Salam de vara;

Parizer de porc;

– Salam banatean;

Mici;

Parizer de pasare

Cantitatea maxima de grasimi variaza intre 50 si 22 grame pentru 100 grame de produs din care 20 grame si respectiv 8.1 grame il reprezinta acizii grasi saturati

Denumire produs

Cantitate maxima grasimi g/100 g produs

Cantitate acizi grasi saturati

Salam banatean

50

20

Bacon

40

16

Cabanos

39.8

15.19

Kaizer

38

20

Salam de vara

34

10

Parizer porc

28

18

crenvurști

26

10.1

Mici

23.7

8.6

Parizer pasare

22

8.1

Cantitatea minima de grasimi variaza intre 34.5 si 6.76 grame pentru 100 grame de produs din care 13.1 si respectiv 3.4 grame il reprezinta acizii grasi saturati.

Denumire produs

Cantitate minima grasimi g/100g produs

Cantitate acizi grasi saturati

Salam banatean

34.5

13.1

Salam de vara

20

14

Cabanos

19.6

8

Kaizer

14.4

7

Parizer pasare

13.89

4.29

crenvurști

13.1

13.1

Bacon

12.2

5.2

Parizer porc

11.12

5.23

Mici

6.76

3.4

Incepand cu data de 1 aprilie 2021 vor intra in vigoare prevederile Legii nr. 182/19.08.2020 pentru stabilirea de acizi grasi trans in produsele alimentare destinate consumului uman, Lege publicata in Monitorul Oficial nr. 758/19.08.2020.

Acizii grasi trans sunt acizii grasi cu cel putin o legatura dubla neconjugata carbon-carbon, in configuratie trans (AGT).

Operatorii economici din sectorul alimentar au obligatia de a introduce pe piata alimente cu un continut de AGT de maxim 2g/100 g de grasime din continut.

Operatorii care nu respecta prevedrile legii pot fi sanctionati cu amenzi de la 10.000 pana la 30.000 lei si produsele alimentare vor fi retrase din consum.

Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa.

Din punctul de vedere al numarului de E-uri, acesta variaza intre 13 si 1

Nr.crt

Denumire produs

Numeric maxim E-uri

Numeric minim E-uri

1

Salam de vara

13

3

2

crenvurști

12

5

3

Parizer porc

12

3

4

Kaizer

11

2

5

Parizer pasare

10

4

6

Bacon

10

1

7

Cabanos

8

4

8

Salam banatean

7

4

9

Mici

7

1

“În condițiile în care România a ajuns pe primele locuri în cadrul Uniunii Europene la cele mai multe boli tip: cancer, obezitate infantilă este momentul să ne solidarizăm și să înțelegem că viitorul nostru și viitorul copiilor nu poate exista decât dacă avem sănătate. Sănătatea înseamnă cum trăim, ce facem, ce aer respirăm, dar mai ales ce mâncăm. În condițiile acestui semnal de alarma al Comisiei Europene sper să ne trezim cu toții si producătorii să fie mai responsabili iar autoritățile publice ale statului să își ducă la implinire menirea pe care o au în slujba cetățeanului.`

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal