E952 – acid ciclamic

  1. Acasă
  2. E952 – acid ciclamic

Aditivi alimentari sintetici, cu rol de îndulcitori. Sunt de circa 30-50 de ori mai dulci decât zahărul, comparând cantităţi egale din cele două substanţe. Acidul ciclamic şi sărurile sale de sodiu şi de calciu sunt compuşi chimici a căror capacitate de îndulcire este relativ slabă, comparativ cu alţi îndulcitori sintetici. De aceea, ei au fost folosiţi, în general, în combinaţie cu zaharina în proporţie de 10:1, obţinându-se astfel şi un gust mai apropiat de al zahărului şi o mai mare capacitate de îndulcire. Ciclamaţii sunt stabili la temperaturi înalte, nu conţin calorii şi nu sunt cariogeni. Ei se utilizează în băuturi aromate alcoolice sau nealcoolice şi în preparate dietetice din legume şi fructe. În produse de cofetărie fără adaos de zahăr, pe bază de cacao, fructe sau amidon în produse fine de panificaţie şi în produse dietetice din fructe conservate, în gemuri, jeleuri şi marmelade, cât şi în guma de mestecat.

Doza zilnică maximă: 7mg/kg corp
Doza zilnică maximă admisă este de numai 7mg/kg corp.

Doza maximă de includere: 250-2500 mg/kg
Doza zilnică maximă admisă este de numai 7mg/kg corp.

Efecte secundare: -1

Contraindicații: Da
Studii privind toxicitatea şi eventualele efecte secundare s-au desfăşurat şi se desfăşoară în continuare, deoarece datele obţinute nu au părut concludente. Totuşi, pe baza acestora, doza zilnică s-a redus mereu, pentru a se evita la om efectele observate la animalele de laborator (tumori maligne şi benigne cu localizări diverse şi atrofii testiculare).
Acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.

Descarca aplicatia InfoCons
Meniu